sekarang cuti. hini menjengah. kelihatan semua orang sibuk membuang masa. ye, saya ulangi, sibuk membuang masa. adakah, membuang masa itu boleh dianggap satu kerja sehingga wujudnya terma 'sibuk' di depannya, itu perkara yang lain.

libang libu di alam maya menjadi wacana utama. ke sana. ke sini. tiada apa yang dapat. melainkan masa berlalu begitu sahaja.

(melalui ruang masa. kembali ke beberapa minggu yang lepas)

"dengan ini saya umumkan kelas pertama...(jeda)...adakah kelas M08E? atau mungkin, M08C?...jeda.."
tika itu kedengaran gemuruh suara hadirin dalam dewan bising. minta diumumkan segera kelas no1 itu.
"...ialah, M08K!!"

aku di bawah tersenyum sinis. penuh bererti. hoho. sudah dijangka. keputusan aku pun teruk. mananya nak dapat no1 kelas ni. mimpi je lah.

kini, bukan sebuah diagnosa yang ingin diberi. biarlah orang sebelum ini yang tanpa nama(ngakulah wahai penulis. buat apa mahu nyorok nyorok. tak kool) telah beri. aku malas masuk campur. ahahahaa. sekurang-kurang nya aku tinggalkan nama. untuk itu, hayatilah...

Aku manusia,

kerap berjalan melintasi pokok

sejak kecil ku perhatikan

membesarnya perlahan kala kelayuan

gugur renta daun itu

jatuh bertebaran

menutup akar, menutup bumi

segalanya tiada terzahir

namun pokok

tetap teguh di bawah naungan ilahi

berbudi pada berbakti

ah! manis sekali.


Aku pokok,

tegak memerhati manusia

melintasiku perlahan

sambil lewa bergelak ketawa

masa bergerak pantas

aku penat bertasbih

manusia letih dalam lautan dunia

yang meniupkan bayu bahagia

lupa, alpa

menghadap sang pencipta.


Dua perspektif berbeza

pokok dan manusia

dihambat jalinan masa

yang berdetik dan meninggalkan.


noktah.

marilah mari..

hoi semua!!
mari kita melakukan kempen boikot!!
yeargh!!jom kita boikot..
LUPI!!
lepas ni jangan layan sebarang pos lupi kat group ni...hoho..
boikot lupi sebagaimana kita boikot Israel...

setelah lama menyepi akhirnya blog kelas ni hidup kembali. Almaklumlah exam sem 2 dh berakhir.

terus ke tujuan sebenar post ini. Tidak terlambat lagi untuk menunjukkan penghargaan kepada guru-guru sempena hari guru pada tahun ini bukan. Oleh itu, saya dengan bangganya mempersembahkan sebuah MV yang bertajuk Thank You For The Lesson nyanyian seorang pelajar kelas kita yang berbakat besar.. sape lagi kalau bukan NELSON BIRLY from Sipitang Sabah!!! Terimalah... video

Assalamualaikm wbt..
Cuti mid sem kita hampir berakhir. Wahai penduduk M08H sekalian, sudahkah anda complete semua homework yang bertimbun?? (org yg tanya pn x siap jgak!! wakakaka)..

Berikut merupakan list homework yang perlu kita siapkan sebelum cuti kita ni berakhir:

1. Tutorial 1 Mathematics HL: Complex Number.
2. Mid Semester Holiday Assigment Math HL. File nye blh didownload dlm Mathrace e-Group.
3. Economics SL: Examination Question page 200. (No.1 je ye. jgn rajin2 buat lbih)
4. Chemistry HL: Handbook, semua pasal Kinetics.
5. Planning Practical 12: Chemistry HL (Cari bahan & method)
6. Statistics handout yg teacher bagi. 2 set tau!!!

selain tu ade jgak homework yang tak "official" seperti baca Lorong Midaq bagi yg belum khatam, update nota Malay A1, study untuk test Bio & Stat serta cari funds untuk LAMSAB2.



Jangan stress!!! nnti jadi macam aku!! hahaha.. anyway, Allah tidak akan memberati seseorang melainkan apa yang terdayaolehnya. (-2:286-)

marilah membaca...

sebuah pemikiran. tidak salah bukan?? sekali sekala melarikan diri dari asyiknya hiburan.

seringkali orang bertanya atau berkata kepada ku." kau buat ee malay guna novel tu ke? " dan
" baca novel je kau ni. jiwang seyh!! " dia berkata sambil tersenyum penuh makna. hihi, sangat kelakar itu orang. tidak kurang juga " apa benda kaubaca ni??seronok ke? " mungkin sahaja berminat dan mungkin juga skeptik terhadap sikap membaca.

begitulah antara beberapa pandangan terhadap sikap yang suka membaca. di kmb, baca benda sebegitu dianggap tabu. tiada kena mengena dengan ib jangan didekati. merbahaya. sampai begitu sekali.

tetapi, pernah bukan kita dengar, pena itu lebih tajam daripada pedang? atau, lidah itu lebih tajam daripada pedang? maka, dari mana pula datang rantaian perkataan itu jika bukan dari minda kita? ya, membacalah yang akan mengasah minda kita dan menjadikan kita lebih molek untuk berkata-kata (bagi sesetengah orang, mungkin dia lebih selesa berkata-kata di belakang tabir. darah gemuruh) . dalam erti kata lain sebenarnya mindalah yang tajam. lidah dan pena mendapat nama dan bukannya minda kerana pentingnya dalam memilih perkataan untuk menggambarkan pemikiran kita!

apapun, " you're what you read" . tiadalah seorang peminat sukan melainkan dia akan menyelak ruangan sukan terlebih dahulu. dan tidaklah seorang pejuang palestin melainkan dia akan membaca hal-hal terbaru berkaitan palestin dalam surat khabar. maka apa yang telah kita baca sehingga dapat mencerminkan kita?picisankah?intelekkah?

renung-renungkan dan selamat beramal.

p/s: dimanakah perginya semangat program nilam zaman dahulu?

Daripada pengarah filem berpengalaman, Jihah, kami mempersembahkan filem yang telah berjaya memenangi tempat kedua dalam pertandingan video sempena Bulan Budaya dan Bahasa Kolej MARA Banting.

Filem ini yang merupakan "rojak buah" cerita rakyat telah berjaya memikat hati para juri sekali gus berjaya mengungguli tempat kedua. Hadiah kejayaan filem ini kemudiannya telah menjadi kek untuk hari jadi salah seorang pelakon filem ini.. (ps: zaman kegawatan ni, kita kena berjimat cermat)

Ape-ape pun, sekalung tahniah diucapkan kepada semua yang terlibat bagi menjayakan filem ini walaupun kita sama-sama menghadapi wakt yang sukar pada masa pembikinan filem ini. Tahniah!!!

ummah treasure II

video yang tercalon untuk anugerah di malam gala anugerah video maulidur rasul...tetapi gagal memenangi sebarang anugerah..abaikan..yang penting mesej tersampai...hayatilah dengan mata hati..moga butir butir jernih bisa mengalir dari kolam keinsafan...

Older Posts