BISMILLAHIRAHMANIRAHIM...
ASSALAMUALAIKUM W.B.T...

Pertama kali menulis disini..Sekadar meneruskan seruan makhluk aneh M08h yang semakin bermaharajalela sekarang nih..Ish,geram t0l!!..Blog sendiri pun tak ter update rajin plak nak menjengah di blog kelas nih..Pape pun layan ar..

Sekadar renungan buat yang menjengah walaupun saya menyedari blog ni hanya dukunjungi bebudak kelas ni je...

TOK sikit..Apa definasi cinta dan apa plak tafsiran sayang??..Malasnye saya nak jawab, sile ke wikipedia ek..Erm, kata sorang nih sayang ni boleh menjatuhkan dan boleh menaikkan..Hmm mungkin betul..tapi bagaimana nak menggunakan sayang ini kena pada tempatnya??..Ha,pikir jap..

Xde idea sebenarnya,saja jek nak mengarut..tapi rasanye ukhuwah itu bersendikan sayang dan moga-moga sayang itu berasaskan ALLAH..agar is tidak dinodai sayang jahiliah..he, puan ima selalu cakap ukhuwah kita kuat kan??report mesti sama walaupun kita tak meniru??adakah ini tanda-tanda mantopnya ukhuwah??..Nak membina ukhuwah perlu pada taaruf (kenal) dan nak memantopkannya perlu pada tafahum (faham)..Selagi wujud benci dalam hati kita, maknanya kita belum cukup faham dengannya..Selagi wujud benci kita tak boleh mengatakan sayang kita kerana Allah..Wallahualam..sekadar peringatan untuk kita bersama.Moga tidak ada benci antara kita walau bagaimana buruknya perangai bebudak kelas kita..hehehe..Raikan perbezaan yang ada..

"Bila ALLAH asasnya, perjalanannya kan teruji, memang sakit dan penat tapi yang pasti itulah pengukuhannya.."

2 comments:

walau sebesar mana perbezaan..
carilah titik persamaan yang ada..
dan peganglah dengan kukuh..
moga teguh ukhuwah kita...

February 28, 2009 at 9:49 AM  

salam..

# Mirul:

Manusia tend utk cari kelemahan manusia lain agar diri nampak hebat..Sedang manusia diciptakan berbeza untuk saling melengkapi..Jika semuanya sama pasti ada yang ngak mahu hidup lagi,boring kok..Jadi hargai perbezaan yang ada..Sakit hati itu pemanis ukhuwah jika bijak ditangani...Yang bercakap ni pun barangkali tidak disenangi semua tapi cukuplah sekadar saya menyukai semua..wallahualam..

Moga dinilai sebaik mungkin oleh YANG MAHA MELIHAT..

March 1, 2009 at 4:03 PM  

Newer Post Older Post Home